mars 19, 2024

Krönika: Tålamodet – padelns recept för framgång

Vi vet det alla. Tålamodet. Det är padelns recept för framgång. Låter enkelt, men är desto svårare att genomföra. Och just här ligger mycket av kärleken till padeln. Poängen känns vunnen, man tar i lite för mycket på ett för tidigt läge och lika snabbt som poängen kändes vunnen så förlorade man den. Man förivrar sig istället för att ha just tålamod. Snabbt vänder övertag till underläge när tålamodet tryter.

Padeln växer enormt snabbt i Sverige. Förmodligen har ingen annan idrott växt så snabbt på så kort tid som padeln nu gör. Det byggs nya banor och hallar runt om i hela Sverige. Hundratusentals svenskar har hittat kärleken till padeln. Och vi är ändå bara i början. Padeln kommer växa ännu mer och min gissning är att padeln kommer bli en av de stora folksporterna i Sverige. Anledningen är lika enkel som självklar. Tröskeln är låg för att komma igång och man utvecklas snabbt. En tacksam idrott. Ge den tre timmar i början så kommer den bli ett beroende för dig att spela ofta och mycket livet ut. Glädjen på och omkring banan är obeskrivlig, den måste upplevas.

Padelns snabba tillväxt är givetvis i huvudsak positiv. Men det går fort nu. Och ska idrotten kunna etablera sig ännu bredare och just bli en folksport som finns kvar över tid och inte bli en dagslända är det mycket som behöver komma på plats. Padeln är på väg att lida av en växtvärk. En växtvärk som måste hanteras klokt.

Växtvärken består ju av att ska fler kunna utöva idrotten och ska barn och ungdomar ges tillträde behövs resurser och ledare. Ledare som behöver utbildning. Utbildning som är bra och prisvärd så att föreningarna kan skicka sina ledare på utbildningen. Föreningar behöver resurser och stöd för att just kunna bygga upp hållbar och långsiktig verksamhet. Resursfrågan är helt avgörande och där är det helt avgörande för padeln att idrotten släpps in i riksidrottsförbundet. Det är faktiskt endast så som padeln kan bygga upp föreningar, utbildningar, ledarskap och hållbar verksamhet över tid. Men. Det padeln ska göra snabbt, helst inom något år, har andra idrotter haft årtionden på sig att utveckla. Så vad är nyckeln till framgång för att padeln långsiktigt ska bli en riktigt stor och bred idrott i Sverige? Svaret är tålamod. Och det är just här växtvärken är jobbig.

För vad kan stoppa padelns makalösa framväxt och framgång. Jo, att den organisatoriska tillväxten går för långsamt. Behoven är idag många och stora. Svenska padelförbundets uppgift är att möta upp dessa. Idag har dock padelförbundet små ekonomiska och personella resurser. Padelförbundet ska hålla ihop idrotten och intressena. Önskemålen är stora från föreningar, spelare och hallägare. Rimliga önskemål, men tyvärr slår växtvärken igenom just här och just nu. Att växla upp kan låta enkelt, men när resurser är knappa är det svårt. Så tålamodet och förståelse kommer vara nyckeln framåt. Här handlar det om att prioritera och stegvis göra rätt saker. På så sätt skapas än bättre förutsättningar, men om tålamodet brister och man förivrar sig så finns risken att högre ambitioner stannar vid att bli inget annat än drömmar. Växtvärken måste hanteras och nästa steg måste tas. Men tas fel beslut och vägval så riskerar padeln att bli en dagslända. Så det finns hot och möjligheter. Padelsveriges förmåga att ha tålamod avgör vart det tar vägen.

Så allt hänger ihop. Tålamodet är hela padelns recept till framgång, idrottsligt och organisatoriskt. För att kunna bygga padeln stark så kommer alla inblandade behöva visa just tålamod. Spelare och ledare. Hallägare och investerare. Padelförbundet och föreningar. Tillsammans kommer vi som älskar vår sport klara de utmaningar som padeln står inför. Hjälps vi åt och har tålamod kommer det gå alldeles utmärkt. Förutsättningar finns och är bättre än någonsin. Låt oss ta den möjligheten och låt oss nå våra drömmars mål.

Så, kanske är det padelns förbannelse. Tålamodet. För när orken tryter så vill man så gärna vinna poängen lite snabbare. Lärdomen blir dock nästan alltid densamma.  I sin iver och kanske trötthet så förlorade man poängen. Låt oss inte göra det misstaget när vi nu ska bygga upp padeln till en idrott för alla. Ledstjärnan för arbetet måste vara tålamod och att vi hellre gör rätt, även om det tar tid, än att vi agerar snabbt och fel.

Kanske är det min förbannelse att vara gammal tennisspelare. När smashläget kommer så vill man ju dra på hårt. Trots att man vet att det kan vara smartare att ha tålamod och invänta nästa läge. Men det där med smash och bandeja får vi utveckla i kommande krönika.

Så, i väntan på att tålamodet ska komma på plats så spelar vi en timme till och fortsätter drömma om det perfekta slaget.

Denna krönika är skriven till padelfeber.se och publicerad där den 9/6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − två =