juni 24, 2024

Padel kommer bli en av de stora svenska folksporterna!

Det är med stor glädje jag nu kan berätta att jag kommer vara krönikör på padeldirekt.se Jag kommer skriva med jämna mellanrum och här kommer den första krönikan!

Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk till padeln när den började komma till Sverige. Som sann närking var jag tveksam och som gammal tennisspelare än mer tveksam. Vad är liksom poängen med att ställa sig en bur och slå på en boll? Men redan efter ett par timmar fick jag erkänna att jag hade fel. Padel är den roligaste idrotten jag någonsin spelat.

Intresset för padeln i Sverige är stort. Mycket stort. Padeln är idag den idrotten som växer allra snabbast i Sverige. Det byggs nya hallar och banor runt om i hela Sverige och varje vecka är det ännu fler som börjar spela padel. Mycket talar för att det är bara början av padelns tillväxt vi nu ser. Padeln kommer växa sig ännu större de kommande åren och jag är övertygad om att padeln kommer bli en av de stora folksporterna i Sverige.

Det är givetvis riktigt roligt att så många lockas till padeln. I hallarna runt om i Sverige ser vi samma sak. Det blir fullt. Intresset är så stort att på många håll är svårt att hitta tider i hallarna. Och då är vi ändå bara i början av hur stor padeln kommer kunna bli.

Förklaringen till att padeln så snabbt blir en älskad och uppskattad idrott är flera. Men jag skulle peka på fem huvudsakliga faktorer:

  • Rent idrottsligt är tröskeln att komma igång är låg. Det går snabbt och är enkelt att få igång spelandet. Det gör att många som tidigare inte kunna spela racketsporter eller idrottat kan det.
  • Padel är roligt. När du har spelat ett par gånger så är du fast. Vi är många som vittnar om att man blir beroende av att spela padel och att man vill spela ofta. Helst flera gånger i veckan.
  • Generellt ökad medvetenhet i samhället om vikten av att träna. Det är många som försökt genom åren att hitta rätt med träningen och många som vittnar om hur svårt det är. I padeln har många hittat rätt och hittat hem. Det är bra träning som är just rolig. Därför uppskattas padeln.
  • Padeln är social. I och med att man alltid spelar dubbel så är man ju fyra personer på banan. Det i kombination med att det är just enkelt att komma igång gör att det är många som lockas till padeln. Det är enkelt, det är roligt och det är socialt. Att det dessutom stärker hälsan är en bra bonus för många.
  • Padeln är för alla. Alla kan spela padel i hela livet. Det gör att målgruppen för padeln är stor och vi ser nu hur hallarna fylls av både yngre och äldre. Det är få idrotter som kan locka en så bred målgrupp.

Givetvis är en annan stor förklaring till att padeln växer så fort att det går att bygga hallar och banor kommersiellt. Det är få idrotter som haft den möjligheten. Investerare bygger hallar och gör därmed padeln snabbt tillgänglig över stora delar av landet.

Det finns säkert fler förklaringar till att padeln så snabbt blivit en så älskad idrott. Men det här är nog ändå kärnan. När till och med en närking lockas och blir positiv till padeln så kan man nog locka de flesta. Och det gör att padeln har förutsättningar att bli en stor och bred idrott i Sverige. Kanske till och med den största.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + arton =