juni 24, 2024

Biden kan vinna valet stort

Så är det dags för det amerikanska valet. Tidigare har jag haft den stora förmånen att få följa amerikanska val på plats ett par gånger. Det var tanken även denna gång, men på grund av pandemin är det inte möjligt. Så denna gång får jag följa valet hemifrån, vilket inte är helt enkelt. Media rapporteringen ger såklart en bra bild, men att vara på plats ger en kompletterande bild av stämningen som är svår att få sig till del via media.

Valet beskrivs som ett av de viktigare valen någonsin. Ett ödesval. Så brukar förvisso många val beskrivas, men denna gång är det kanske mer så än vanligtvis. Fyra år till med Trump vore ur många perspektiv djupt olyckligt. Med det sagt så är det givet att jag håller på Biden. En seger för Biden vore bra, men kommer inte per automatik lösa många av de stora problem det starkt polariserade USA har. Men förutsättningarna för att återigen kunna bli en stark röst för frihet, demokrati och global säkerhet är mycket bättre med Biden än med Trump. Inrikespolitiskt är trots allt Biden är mittenorienterad politiker som gärna hittar lösningar där både demokrater och republikaner kan bli överens. Synen på presidentskapet skiljer också. Biden kommer göra vad han kan för att bli en president för hela USA. Frågan är då, vinner Biden?

Det som talar för att Biden vinner är några centrala punkter.

För det första så har Trump lyckas göra valet till en folkomröstning om han själv. Det kommer missgynna honom. Det finns många som säkert tycker att han politiskt gjort det han ska och ser man till de vallöften som gavs så är många genomförda. Men det är många som ogillar Trump som person. Att få valrörelsen att handla om Trump som person gynnar Biden.

För det andra så är det få som ogillar Biden. Möjligen beskrivs han som tråkig. Men han har mycket låga siffror på ogillande. Biden är helt enkelt en företrädare som uppskattas och gillas brett i USA. Det gynnar givetvis Biden.

För det tredje så har Trump helt misslyckats med att hantera pandemin. Det är i klartext en katastrofal hantering av pandemin. Det missgynnar Trump.

För det fjärde så är opinion stabilt till Bidens fördel och har varit under lång tid. Dessutom är det rekordmånga som förtidsröstat. Det bör gynna Biden i och med att hans ledningen varit större tidigare under valrörelsen.

Till Trumps fördel talar dock ett par saker.

Trump har kampanjat hela mandatperioden. Att administrera är inte Trumps starka gren, men att kampanja är det. Trump gillar att stå i strålkastarljuset och möta väljarna.

Trump är, trots allt, en skicklig kommunikatör och han använder socialamedier på ett sätt vi tidigare inte skådat. Det innebär att han når rakt ut till sina kärntrupper och väljare utan filtrering av media.

Trump har genomfört mycket av de vallöften som gavs 2016. Och många väljare har en starkare tilltro till att Trump kan fixa jobben än till Biden. Nu inväntar vi md spänning att rösterna ska börja räknas!

Trump genomför en stark valkampanjspurt med många stora massmöten som nu mobiliserar på slutet av valrörelsen.

Sammantaget tror jag ändå att Biden tar hem valet och blir president. Kanske blir nattens överraskning att Biden vinner stort. En stor valseger för Biden vore bra. Då kan inte valresultatet ifrågasättas och då kan Bidens viktiga jobb med att ena USA och att återigen se till att USA blir en positiv global kraft för demokrati och frihet påbörjas omgående.

Nu inväntar vi med spänning att rösterna ska börja räknas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 3 =