april 22, 2024

Pang-pang-padeln segrade i Madrid. Igen.

De kom, de sågs, de segrade. Igen. Världens bästa padelpar, Lebron och Galan vann sin andra raka WPT-turneringen i Madrid på ett imponerande sätt. Deras pang-pang-padel är svårstoppad och som det ser ut nu kommer de dominera padeln framåt.

WPT-Turneringen från Madrid bjöd som vanligt på allt det vi padelälskare vill ha. Långa och rafflande bollar, spännande matcher och en hel del skrällar. Padeln är verkligen en publiksport och även om turneringarna just nu genomförs utan publik på plats så bjuder spelarna till så vi TV-tittare får den upplevelsen vi vill ha. För vad vore padeln utan sina spektakulära spelare och spektakulära bollar.

Alldeles uppenbart är dock på herrsidan att pang-pang-padeln vinner och dominerar. Vi får se allt mer hårdare spel med såväl hårdare volleys som hårdare smashar. Vi får se om den trenden står sig när WPT fortsätter och spelar på andra platser än Madrid som ligger på hög höjd och med hög värme då AC inte får användas. De gör att spelet blir snabbare och gynnar givetvis de hårdslående spelarna. Men frågan är om det nu är en trend vi ser. Att spelet blir snabbare och hårdare, i så fall på bekostnad av det ”finlir” vi bjudits på tidigare. Möjligen är det för tidigt att dra sådana slutsatser, men vi får se hur de yngre spelarna nu lägger upp sitt spel för att kunna ta sig fram. Jag tror vi kommer få se fler spelare som kommer satsa på ett mer hårdslående spel, helt enkelt att fler kommer satsa på pang-pang-padeln. Även om den typen av spel och spelare kommer få svårt utomhus och i förhållande som gör att spelet blir långsammare. Kampen mellan hårdhet och finlir kommer fortsätta att bjuda oss på spännande matcher!

Lebron och Galan imponerade och är i särklass just nu världens bästa padelpar. Även om finalen blev jämnare och tuffare än vad man trodde på förhand. Deras aggressiva spel är svårstoppat och med dödande smashar längst ner från sin sida kommer det krävas disciplinerad taktik från motståndarna för att kunna slå Lebron/Galan. Och det var ju trots allt så nära att turneringens utropstecken, Bela/Tapia lyckades med det i finalen.

Bela/Tapia var helt uträknade efter förra WPT-turneringen. Efter den åkte de hem och bytte sida. Bela är tillbaka på backhandsidan och enligt uppgift har de tränat hårt i uppehållet mellan de två turneringarna i Madrid för att hitta spelet. Det gav resultat. I kvartsfinalen krossade de Navaro/Lima. Och i finalen var det så nära att den levande legenden, Bela, ledda paret till en seger. Men till slut blev det Lebron/Galan som stod som segrare med 4-6, 6-1, 6-4. Och den som imponerade mest på herrsidan är just Bela som återigen visar varför han är tidernas bästa padelspelare.

Turneringens besvikelse är ändå Navaro/Lima. Att förlora mot Bela/Tapia i två raka set är inget att skämmas över förvisso. Men de blev faktiskt helt överkörda. Mest slående är att Navaro/Lima inte hade någon energi alls. Den magin som Navaro brukar bjuda på lös med sin frånvaro. Det blir spännande att se hur det kommer utveckla sig till nästa turnering. Navaro nöjer sig som bekant inte med förluster över huvudtaget, utan där är det bara segrar som räknas. Vi kan nog utgå ifrån att Navaro/Lima kommer träna hårt för att hitta ett bättre spel framåt.

Den jämna finalen glädjer mig. Den ger mig hopp om att vi kommer få se fler matcher emellan pang-pang-padeln och finlirspadeln. Det är heller inte givet att pang-pang-padeln kommer gå segrande ur dessa strider. Bela kommer knappast att ge sig vid en jämn finalförlust. Nu vet Bela/Tapia att de kan slå Lebron/Galan. Den kampen längtar vi till redan.

På damsidan bjöds vi på riktigt finlir. Finalen var bitvis magisk och vi fick se Marta Ortega/Beatriz González vinna över Patricia Llaguno/Elisabet Amatriaín med 5-7, 6-1, 6-1. En final som bjöd på det mesta. I damturningen så är det väl just denna charmiga 18-åring, González, som vi minns mest. Vilken spelare, vilken energi och vilket spel. Vi kommer få se henne vinna fler turneringar och i par med Ortega så ser vi ett par som kan bli riktigt bra ihop. Glädjande är också att se hur den rutinerade Ortega supportar och stöttar sin medspelare som är yngre och inte har samma rutin. Fint att se och just det ledarskapet tror jag uppskattas av många som spelar och följer padeln.

Nästa turnering spelas den 2/8-9/8. Och redan nu ser jag fram emot den turneringen. Det är många spelare som vill visa att de kan mer. En sak är säker. På herrsidan kommer såväl Navaro/Lima som Bela/Tapia åka dit med inställningen och målet att vinna. Pang-pang-padelns mästare Lebron/Galan kommer bli utmanande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 6 =